Oproep voor zaden van vergeten groenten

Oproep voor zaden van vergeten groenten

Stichting Zaadgoed, de Zaderij en Caring Farmers zoeken vergeten groenterassen voor meer biodiversiteit op het bord en in de winkel. Met een landelijke oproep aan telers, tuinders en moestuiniers hopen de organisaties zaden voldoende verschillende oude, vergeten of eigen nieuwe rassen te ontvangen om in 2024 proefvelden in te zaaien. De rassen die het beste uit de proeven komen, kunnen via de Zaderij hun weg weer naar de winkels en ons bord kunnen vinden. Dus telers en tuinders opgelet: heb je zelf een ras ontwikkeld, gebruik je nog groentezaden van je grootouders of teel je een ras wat je lang niet in een biowinkel bent tegengekomen, laat het ons weten. Wij geven jouw ras een kans om landelijk bekend te worden!

Kijk hier om rassen aan te melden: zaadgoed.nl/levende-zadenbank/

Waarom zaadvaste zaden?
Bijna alle groenterassen komen tegenwoordig van hybride zaden van planten die zo zijn gekweekt dat nateelt voor professionele telers niet interessant is om het jaar erop weer in te zaaien. Zo blijft de boer of tuinder afhankelijk van de zaadleveranciers. Dit heeft er toe bijgedragen dat de diversiteit aan groenten dat in de supermarkt te koop is, erg beperkt is geworden. Tegenwoordig vind je in de supermarkt vaak slechts een vorm van een gewas en deze is dan vaak optimaal voor transport, bewaring, efficiënte bewerking en dergelijke. Maar er is zoveel meer en vandaar deze oproep met als doel uitbreiding van de collectie zaadvaste groenterassen. Zaadvast betekent dat de zaden planten opleveren waarvan de zaden het jaar daarna weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo kan de teler zelfvoorzienend worden in zaden, maar ook met selectie eigen rassen telen.

Levende Zadenbank
Caring Farmers, de Zaderij en Stichting Zaadgoed zetten zich samen in voor een Levende Zadenbank omdat het aantal verschillende groenten in de supermarkt en in ons dieet de afgelopen decennia erg klein is geworden. Samen leiden wij meer telers op om zelf hun eigen zaden te telen van een steeds groter aantal verschillende groenterassen. Dit jaar doen 20 deelnemers mee met de 4 daagse cursus Zaadvaste Rassen Telen en volgend jaar zal deze cursus worden herhaald. Stichting Zaadgoed verzorgt de opleiding en de cursisten kunnen via de Zaderij met hun zaden de weg naar de markt vinden.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v