ToBRFV-resistente snoeptomaten Syngenta

ToBRFV-resistente snoeptomaten Syngenta

Je koopt natuurlijk geen auto met de nieuwste en beste motor ooit, als die geen wielen heeft. Net zomin zou je een nieuw tomatenras moeten kopen dat weliswaar ToBRFV-resistent is, maar geen smaak heeft, kwaliteit mist en niet ook resistent is tegen andere ziekten. Het rugosevirus vormt een bedreiging voor alle tomaten en dus ook voor het segment van de snoeptomaten. Vandaar dat het voor snoepktomaten zeer belangrijk is dat resistentie tegen dit virus beschikbaar is. Syngenta is dat gelukt en heeft nu een oplossing voor deze premiummarkt.

“Mensen zijn dol op snacktomaten”, zegt Ruud Kaagman, hoofd Syngenta Global Crop Unit voor tomaten. Je kunt ze je kinderen met een goed gevoel als snack geven, omdat ze gezond zijn. De snacktomaten van Syngenta zijn gewoon uniek in hun soort. Ze hebben een knapperige bite en een geweldige smaakbalans tussen zoet en zuur.”

Voortbouwend op een lange geschiedenis van innovatie, waaronder al vijf ToBRFV-resistente* rassen, beschikken de snoeptomaten waarvan de proeven nagenoeg zijn afgerond, over de fruitkwaliteit, ziekteresistentie en – het belangrijkste – smaak die op deze markt worden geëist.

“We brengen geen product op de markt dat niet aan alle eisen voldoet. Product met alleen ToBRFV-resistentie introduceren we niet. Onze producten hebben ook de hoge kwaliteit en smaak die onze klanten van ons verwachten, met ToBRFV-resistentie daar bovenop”, zegt Rik Lootens.

De teeltproeven met nieuwe snoeptomaten met ToBRFV-resistentie worden binnenkort afgerond. Hierbij worden de potentiële nieuwe rassen getest op ziekteresistentie, opbrengst en smaak – een erg belangrijke factor bij snacktomaten.

*ToBRFV-resistentie verwijst naar intermediaire resistentie: plantenrassen die de groei en/of ontwikkeling van de gespecificeerde plaag en/of de schade die het veroorzaakt beperken, maar een groter scala aan symptomen of schade kunnen vertonen in vergelijking met rassen met een hoge resistente bevolking. Intermediair resistente plantenrassen zullen nog steeds minder ernstige symptomen of schade vertonen dan vatbare plantenrassen wanneer ze onder vergelijkbare omgevingsomstandigheden en/of plaagdruk worden gekweekt (definitie van de International Seed Federation).

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v