On the way to PlanetProof laat lichte groei zien

On the way to PlanetProof laat lichte groei zien

Het keurmerk On the way to PlanetProof blijft zich ontwikkelen. Het gecertificeerde areaal voor de plantaardige productie steeg met 1,3%. Vooral de open teelt laat groei zien, zoals aardappelen, groenten, fruit (+2%) en sierteelt (+11%).

Hoewel het gecertificeerde areaal is toegenomen, is het aantal keurmerkhouders licht gedaald (-4%). Ook in de zuivelsector zet de groei door: het aantal melkveehouders met het keurmerk nam toe met 2,8%, en het gecertificeerde melkvee-areaal groeide met 7,9%. Deze groeicijfers over 2024 zijn bekendgemaakt door SMK, de stichting die het keurmerk ontwikkelt en beheert.

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk en toegankelijk keurmerk voor bedrijven die willen verduurzamen. Het keurmerk is gericht op milieu en voor dierlijke producten ook op dierenwelzijn. Het hanteert een integrale aanpak waarbij eisen worden gesteld aan verduurzaming op acht duurzaamheidsthema’s. Dit topkeurmerk is beschikbaar voor diverse voedselcategorieën in Europa.

Aantal keurmerkhouders
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat voor de plantaardige productie het gecertificeerde areaal met 1,3% is gegroeid. Tegelijkertijd nam het aantal keurmerkhouders af met 4%. Dit wijst op een schaalvergroting binnen de sector, waarbij gemiddeld grotere bedrijven onder het keurmerk vallen.

Sterke positie in Nederland
On the way to PlanetProof blijft een belangrijke standaard in de Nederlandse landbouw. Momenteel is meer dan 70% van het areaal groenten en kruiden gecertificeerd, en bij fruit ligt dit aandeel rond de 50%. Hiermee speelt het keurmerk een cruciale rol in de verduurzaming van de Nederlandse voedselproductie.

Verschuivingen binnen gecertificeerde gewassen
Binnen de gecertificeerde gewassen zijn enkele duidelijke trends zichtbaar. Het areaal broccoli, asperges en uien is toegenomen, terwijl het areaal aardappelen, peen en spinazie is afgenomen. Een opvallende ontwikkeling is de verschuiving van gecertificeerd areaal van Nederland naar Spanje. Het areaal in Spanje groeide met 2%, vooral door een toename in de teelt van sla.

Groei in zuivel en eieren
On the way to PlanetProof is ook hét duurzaamheidskeurmerk voor zuivel en eieren. In 2024 is het aantal melkveehouders gestegen met 2,8% (van 778 naar 800), en het gecertificeerde melkvee-areaal groeide met 7,9% (48.722 naar 52.558 hectare). Ook in de pluimveesector is groei zichtbaar. Het aantal gecertificeerde pluimveehouders steeg met 3,3% (van 30 naar 31), wat neerkomt op 5,5% van de Nederlandse leghenbedrijven. Het aantal gecertificeerde dierplaatsen is 895.990, oftewel 2,8% van de Nederlandse leghennen in productie.

Groei in handel en verwerkte producten
Het aantal gecertificeerde handelsbedrijven in de B2B-sector is met 14% toegenomen. Ook het aantal bewerkte en verwerkte producten onder het keurmerk steeg aanzienlijk, met 23%. Het aantal gecertificeerde supermarktketens bleef in 2024 gelijk.

Ambitie
On the way to PlanetProof is een toonaangevend keurmerk voor duurzamere keuzes in de supermarkt. In 2024 is een herzieningstraject doorlopen voor de melkcriteria van On the way to PlanetProof. Tijdens dit proces is inspraak verzameld via begeleidingscommissies, een technische werkgroep met melkveehouders en een openbare hoorzitting. De herziening richt zich op uitbreiding van natuur- en landschapsbeheer op deelnemende melkveebedrijven, stapsgewijze aanscherping van normen voor broeikasgasemissies, behoud van blijvend grasland en verbetering van diergezondheidscriteria, zoals uiergezondheid, klauwgezondheid en mobiliteit. In 2025 vindt de herziening van de eisen voor de plantaardige producten van On the way to PlanetProof plaats.

Dit jaar heeft On the way to PlanetProof ook twee impactrapportages gepubliceerd. Hieruit blijkt dat melkveehouders die deelnemen aan het keurmerk aanzienlijk beter presteren dan de gestelde basisnormen. De impactrapportage voor plantaardige producten biedt inzicht in de duurzaamheidsprestaties van keurmerkhouders en dient als referentiepunt voor toekomstige verbeteringen.

Bron:

Deel artikel