'Dompel aardbeiplant vóór stekken in biostimulant'

'Dompel aardbeiplant vóór stekken in biostimulant'

Zowel onafhankelijk onderzoek als de praktijk laten een significant snellere en homogenere wortelvorming zien – tot wel 40%! - als aardbeistekken voor-afgaand aan het stekken en uitplanten éérst worden gedompeld in ArgicinPlus. Deze vloeibare biostimulant, met daarin onder meer wilgenbastextract en silicium, zorgt niet alleen voor robuuste stekken die vlot weggroeien, maar is ook de basis voor een hogere aardbei-productie. Een en ander geldt voor zowel de junidragers als de doordragers.

Het dompelen in ArgicinPlus maakt ook onderdeel uit van het standaard teelt- en gewasbeschermings-advies van Delphy IFSC.

De dompelbehandeling in ArgicinPlus is vanuit fytosanitair oogpunt absoluut VEILIG. Recent onderzoek met Eurofins Agro heeft aangetoond dat een dompelbehandeling in een dompelbad met ArgicinPlus vanuit fytosanitair oogpunt absoluut VEILIG is. De dompelbehandeling speelt GEEN ENKELE ROL bij het optreden of verspreiden van regelmatig voorkomende ziekten als Xanthomonas. De samengevatte conclusie uit het onderzoek is dat gezond stekmateriaal na het dompelen gezond blijft, OOK indien eerder in hetzelfde bad ziek stekmateriaal was gedompeld. Ziek stekmateriaal blijft na dompelen ziek; dompelvloeistof blijft vrij van pathogenen. Met deze kennis is het voor vermeerderaars cruciaal ALTIJD te willen starten met 100% gezond uitgangsmateriaal!

Minimaal een kwartier dompelen noodzakelijk
Om maximaal te kunnen profiteren van ArgicinPlus, moeten de aardbeiplanten vóór stekken minimaal 15 minuten lang de tijd krijgen zich goed vol te zuigen met de juiste concentratie dompelvloeistof. Daarvoor is het noodzakelijk dat er élke dag een verse dompelvloeistof (1 liter ArgicinPlus opgelost in 500 liter water) in een schone bak wordt gemaakt. Een bak meerdere dagen gebruiken vergroot het risico op een te lage concentratie van de dompelvloeistof of toepassingsproblemen door organische vervuiling.

ArgicinPlus de standaard voor stek- en plantmateriaal
Met ArgicinPlus wordt de robuustheid en het zelfherstellend vermogen van de stekken vergroot en is er sprake van extra callusvorming, dus meer wortels. Onderzoek heeft aangetoond dat dit voor minder uitval in de productie van trayplanten en wachtbedplanten zorgt en de productiekweker daarmee betere en productievere planten krijgt. ArgicinPlus is ook een van de eerste producten die zeer recent een CE-markering als meststof heeft gekregen. Dit betekent dat het voldoet aan álle kwaliteits- en veiligheidsstandaarden van de EU en in de gehele EU vrij op de markt mag worden gebracht. De gebruiker koopt daarmee een stuk zekerheid.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v